مقالات

روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ؟

همه می دانیم که یکی از مهم ترین قطعات خودرو موتور آن است. بنابراین باید بدانید که چگونه از آن به خوبی مراقبت کنید.  روغن موتور بنز نیروی محرکه خودرو است که از برخورد و اصحکاک قطعات موتور جلوگیری می کندروغن موتور انواع مختلفی  دارد. همیشه این سوال برای خریداران روغن موتور بنز وجود دارد که روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ؟ را انتخاب کنند. با خواندن ادامه  این مقاله به این سوال روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ؟ پاسخ خواهیم داد.

کاربرد روغن موتور

هر روغن موتور از دو جزء مختلف تشکیل شده است که جزء اول پایه روغن و جزء دوم مواد افزودنی است که برای به دست آوردن محصول نهایی به جزء اصلی اضافه می شود. تفاوت اصلی بین روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ترکیب اصلی آنها است. اجزای اصلی روغن موتورهای معمولی نفت خام و اجزای اصلی روغن های مصنوعی ترکیبات شیمیایی مصنوعی هستند. این روش ساخت کاملاً متفاوت باعث ایجاد خواص برتر در روغن های مصنوعی شده است.

انواع روغن موتور

روغن موتور بنز براساس روش تولید به سه دسته کلی تقسیم می شود.

  • (معدنی): کانی در زبان فارسی در ابتدا به معنی کانی است، اما به نام های دیگری نیز شناخته می شود.
  • (Synthetic) : سینتتیک به معنای آزمایشگاه است و از این رو آزمایشگاه کلمه را مرکب می پذیرد.
  • (نیمه سنتتیک): معمولاً ترکیبی از ترکیبی از مصنوعی و معدنی نیمه سنتتیک یا ترکیبی مصنوعی یا فناوری مصنوعی هستند.

روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ؟

روغن موتور بنز از ترکیب اسانس ها و مواد افزودنی به دست می آید. روغن های پایه برای ساخت روغن موتور انواع مختلفی دارند که می توان آنها را به پنج گروه تقسیم کرد. اسانس های معدنی، اسانس های مصنوعی یا روغن های مصنوعی، روغن های نیمه سنتتیک با ترکیبی از اسانس های معدنی و روغن های مصنوعی، روغن های پایه ۳GII معروف به روغن های پایه نسل جدید و نوعی بهینه سازی روغن پایه معدنی به دست می آید.

روغن موتور مینرال

روغن‌های معدنی پایه نفت خام یا روغن‌های آلی یا معدنی شناخته‌شده‌ترین نوع روغن برای ما هستند و در گذشته در خودروها استفاده می‌شده‌اند. این نیز نشان دهنده معدنی بودن روغن است.

مزایا روغن موتور مینرال

  • این نوع روغن موتور نسبت به انواع دیگر ارزانتر است.
  • این روغن رایج ترین و پرمصرف ترین روغن در بین عموم مردم است.
  • صفر تقریبا برای ماء بندی موتور خودرو مناسب است.

معایب روغن موتور میرال

  • در سرمای شدید به طور کامل از خودرو محافظت نمی کند و در واقع دارای محدودیت عملکرد کامل دما است.
  • همچنین در دماهای بالا یا گرمای شدید عملکرد خود را از دست می دهد.

روغن موتور سنتتیک

روغن موتور بنز مصنوعی یا روغن های ساختمانی از همان نوع، بر خلاف مثال قبلی، در جریان پالایش نفت خام و تصفیه آن به دست نمی آیند و روغن موتورهای مصنوعی نوعی ساخت هستند. این بدان معناست که این نوع روغن ها با استفاده از ترکیبات شیمیایی و خواصی که به هیدروکربن ها داده می شود، ساخته می شوند و بنابراین با توجه به ساختار و مشخصات استفاده شده توسط هر شرکت روغن موتور، با محصولات سایر شرکت ها تفاوت دارند. هر نوع روغن موجود در آن و تهیه شده توسط شرکت های مختلف به دلیل ترکیبات و تفاوت های ساختاری یکسان ویژگی های خاص خود را دارد.

در بین تمامی این روغن ها پلی آلفا اولفین (یا به اختصار PAO) به دلیل ترکیبات استری عملکرد بالاتری دارد و در خودروهایی که با روغن معدنی سازگاری دارند استفاده می شود.سنتتیک بهتر است. روغن های مصنوعی عملکرد خاصی دارند و استفاده از این روغن ها باید در خودروهای سفارش داده شده استفاده شود و استفاده از انواع دیگر باعث آسیب به موتور می شود.

این روغن ها به دلیل محتوای پلیمری که دارند دوام بیشتری دارند و بنابراین در مسافت پیموده شده بیشتر باید تعویض شوند. به علاوه تحمل و دمای احتراق بالاتری دارند و خواص آنها در دماهای بالاتر کمتر تغییر می کند که یکی از مهم ترین پیامدهای آن پایین بودن میزان تبخیر در مقابل روغن های دیگر است.

اگرچه اکسیداسیون این روغن ها کم است، اما خوردگی آنها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. این روغن ها غیر سمی بوده و به راحتی در مسیر روغن کاری جریان می یابند و با وجود روانکاری عالی به دلیل طراحی خاص، اصطکاک کمتری با قطعات دارند و در نتیجه مصرف سوخت خودرو را نسبت به نمونه های معمولی کاهش می دهند. علاوه بر مزایای استفاده از این روغن ها، هزینه بالا و مشکل عدم تطابق با تمامی موتورها به ویژه موتورهای قدیمی، از مهمترین معایب این دسته از روانکارها می باشد.

روغن موتور نیمه سنتتیک

روغن موتور بنز  نیمه سنتتیک بین روغن های معدنی و روغن های تمام سنتتیک قرار گرفته اند. در اصل انتخاب بین روغن موتور تمام سنتتیک یا نیمه سنتتیک ؟ سخت است. به این خاطر که ترکیبی هستند که به سادگی روغن های معدنی نیستند و خواص روغن های مصنوعی موتور را ندارند. با این حال، به دلیل افزودن ترکیبات به مواد معدنی، ضرفیت و دوام بالاتری در شرایط سخت مانند دمای بالا و دور موتور بالا از خود نشان می دهند. تلرانس به مقاومت در برابر حرارت ناشی از کار زیاد و پارگی لایه نازک روغن روی یاتاقان ها و بین رینگ و پیستون اشاره دارد. لازم به ذکر است روغن های مصنوعی، معدنی و نیمه سنتتیک مانند بنزین سوپر و معمولی هستند.

اگر در خودرویی که فقط از بنزین سوپر سفارش داده شده بنزین معمولی بریزید با مشکل مواجه می شوید و عملکرد موتور خودرو مختل می شود. بر این اساس، استفاده از روغن های معدنی یا نیمه سنتتیک در سیستم موتوری که قرار است تمام روغن های مصنوعی ریخته شود ممکن است مضر باشد، اما استفاده از روغن های مصنوعی یا نیمه سنتتیک در سیستم های موتور قدیمی سازگار با روغن های معدنی، مکانیکی نیست.

اما بهتر است این کار را به دلایل فنی انجام ندهید. زیرا روغن های مصنوعی می توانند با واشرها و درزگیرها و درزگیرهای این موتورها ناسازگار بوده و باعث اختلال در عملکرد آنها شوند. این روغن ها دارای ضخامت لایه روغن نازک تری هستند و بنابراین ممکن است در قسمت هایی مانند یاتاقان های معمولی خودرو به خوبی روغن کاری نکنند.بنابراین همیشه بسته به وسیله نقلیه خود از روغن مناسب استفاده کنید.

بهترین منبع برای دانستن اینکه از چه نوع روغنی استفاده کنید دفترچه راهنمای خودرو است.برای موتورهایی که فقط از روغن مصنوعی استفاده می کنند توصیه می شود از روغن معدنی یا نیمه سنتتیک استفاده کنید که می تواند برای موتور خطرناک باشد اما به جای استفاده از روغن از آن استفاده کنید. مصنوعی یا نیمه مصنوعی. -روغن های مصنوعی موتورهای در نظر گرفته شده برای استفاده در نوع معدنی مانند موتورهای قدیمی با طراحی خاص، توسط تولیدکنندگان روغن های مصنوعی منع نشده اند، البته بسیاری از کارشناسان این کار را اشتباه و مضر می دانند که در ادامه به آن می پردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *