موتور هر خودرویی نیز با ویسکوزیته خاص خود به روغن نیاز دارد. روغن خودرو نیز یکی از مواد مصرفی خودرو است که هر از چند گاهی نیاز به تعویض دارد. در هر روغن موتور عملکرد مفید آن بر حسب کیلومتر بیان می شود. راننده باید پس از طی مسافت پیموده شده آن را تعویض کند. اگر تحت هر شرایطی روغن خیلی دیر تعویض شود، آسیب جدی به موتور خودروی شما وارد می کند.
- اصطکاک بین قطعات را کاهش می دهد
موتور از قطعات متحرک تشکیل شده و بین آنها اصطکاک مطلق وجود دارد. جایی که اصطکاک وجود دارد گرما وجود دارد. روغن موتور اصطکاک بین قطعات فلزی را از بین می برد تا گرمای ایجاد شده بیش از حد موتور را داغ نکند. همچنین از سایش قطعات جلوگیری می کند. می دانید که تعمیر و تعویض قطعات فرسوده موتور می تواند گران باشد. بنابراین با روغن موتور مناسب، در هزینه صرفه جویی می کنید.
- گرما را از چرخه احتراق حذف می کند
موتور با ایجاد انفجار یا احتراق کنترل شده در داخل سیلندرها کار می کند. حال اگر گرمای اصطکاکی به این انفجارهای کنترل شده اضافه شود، موتور خودرو دچار مشکل می شود. روغن موتور مانند عایق از رسیدن گرما به این مدار جلوگیری می کند.
- محصولات جانبی ناخواسته را جذب می کند
محصولات نامطلوب مانند اسیدها و اکسید سیلیکون در حین احتراق تشکیل می شوند که در صورت بلعیده شدن می توانند به سایر قسمت های موتور آسیب برسانند. روغن موتور مانند آهنربا این مواد را جذب و متوقف می کند.
- زنگ زدگی را به حداقل می رساند
در طی احتراق، سوخت باید با هوای حاوی اکسیژن مخلوط شود. اکسیژن باعث خوردگی و خوردگی فلزات می شود. درست است که نمی توانیم از رسیدن هوا به موتور جلوگیری کنیم، اما می توانیم با استفاده از روغن موتور، اثر اکسید کننده آن را به حداقل برسانیم.
ویسکوزیته روغن موتور چیست؟
ویسکوزیته یک مایع غلیظ یا رقیق است. مثلاً ویسکوزیته عسل زیاد و گرانروی آب آشامیدنی کم است. برای عملکرد بهتر موتور خودرو بنز باید از روغن موتور بنز با ویسکوزیته مناسب استفاده کنید. بر این اساس، ما یک رتبه بندی SAE داریم که از تعدادی اعداد برای نشان دادن درجه ویسکوزیته استفاده می کند. در ادامه با انواع روغن موتور خارجی این رتبه بندی را توضیح خواهیم داد.
رتبه بندی SAE
SAE مخفف Society of Automotive Engineers است. رتبه بندی SAE از اعداد ۰ تا ۶۰ برای تعیین ویسکوزیته روغن موتور بنز استفاده می کند. اعداد از ۰ تا ۲۵ برای هوای سرد و زمستان و اعداد ۳۰ تا ۶۰ برای هوای گرم و تابستان است. با توجه به این اعداد روغن موتور به دو نوع تک درجه و چند درجه تقسیم می شود.
تک درجه: اگر در کد ویسکوزیته روغن فقط یک رقم وجود داشته باشد (مثلا SAE ۳۰) به این معنی است که این روغن دارای درجه گرانروی چهار فصل نیست و فقط در هوای گرم یا سرد تست شده است. فقط در هوای سرد از ۰ تا ۲۵ و فقط در نقطه جوش موتور ۱۰۰ درجه سانتیگراد از ۳۰ تا ۶۰ تست شده است. روغن موتورهای درجه یک فقط برای یک شرایط آب و هوایی (گرم یا سرد) طراحی شده اند.
چند درجه: اکثر روغن های امروزی چند درجه هستند. برای هر چهار فصل مناسب هستند. این روغن ها توسط موتورهایی با تعدادی افزودنی پلیمری تولید می شوند. بنابراین مجبور نیستیم از یک نوع روغن در زمستان و دیگری در تابستان استفاده کنیم. روغن موتورهای چند درجه از دو رقم و حرف W استفاده می کنند. که حرف اول Winter است (مثلاً W-۳۰۵). عدد کنار W ویسکوزیته روغن در دماهای سرد را نشان می دهد، رقم دوم نشان دهنده ویسکوزیته روغن موتور زمانی است که دمای موتور به حداکثر ۱۰۰ درجه سانتیگراد (۲۱۲ درجه فارنهایت) برسد.
بهترین روغن موتور از نظر ویسکوزیته
رایج ترین نوع روغن موتور ۱۰W-۴۰ است. استفاده از این روغن موتور در هوای گرم تابستان باعث می شود که روغن در دمای بالا به قسمت های داخلی موتور بچسبد و در نتیجه از سایش در اثر تماس قطعات فلزی متحرک موتور جلوگیری شود.
برخی از انواع روغن موتور از نظر ویسکوزیته عبارتند از:
۰W-۲۰، ۰W-۴۰، ۱۰W-۳۰، ۱۰W-۴۰، ۵W-۳۰، ۲۰W-۵۰
هر کدام از آنها متفاوت است. به عنوان مثال، ما به تفاوت بین دو نوع رایج روغن موتور توجه می کنیم.
تفاوت بین روغن موتور ۱۰W-۴۰ و ۲۰W-۵۰
روغن موتور ۱۰W-۴۰ بیشتر برای هوای سرد و روغن موتور ۲۰W-۵۰ برای هوای گرم مناسب تر است. این به این دلیل است که اولی نازکتر است و سریعتر بین قطعات موتور جریان می یابد، بنابراین در هوای سرد موتور را سریعتر روشن می کند. دومی متمرکزتر است و برای شرایط زمستانی چندان مناسب نیست.
استانداردهای انواع روغن موتور خارجی
دو استاندارد مهم برای انواع روغن موتور خارجی از جمله روغن موتور بنز وجود دارد. که عبارتند از API (موسسه نفت آمریکا) و ACEA (انجمن خودروسازان اروپا). تمام روغن موتورهای خارجی با کیفیت باید این دو استاندارد را رعایت کنند.
استاندارد API
این شاخص از حروف S برای بنزین و C برای گازوئیل استفاده می کند. البته امروزه بیشتر روغن ها هر دو را دارند. حروف الفبا از A تا N در کنار S و حروف الفبا از A تا J در کنار C وجود دارد. هر چه حروف الفبا بالاتر باشد. کیفیت روغن موتور بهتر است. یعنی کیفیت روغن با شاخص SA برای موتور بنزینی کمتر از SN و کیفیت روغن با شاخص CA برای موتور دیزلی کمتر از CJ است.
استاندارد ACEA
این استاندارد معادل اروپایی استاندارد API است، اما دقیق تر و سفت تر است. این استاندارد از A برای موتورهای بنزینی، B برای موتورهای دیزلی و C برای وسایل نقلیه با کاتالیزور کم یا سازگاری SAPS (خاکستر گوگرد، فسفر و گوگرد) استفاده می کند. بحث استانداردها بیشتر تخصصی است و با این مقاله همخوانی ندارد.